Ska man lansera en hemsida eller blogg

Innan du startar, fundera på ditt syfte med en hemsida eller blogg. Ska du sälja en produkt eller tjänst? Vill du ge information om dig eller ditt företag? Vill du skapa en sida och berätta om dig själv eller något du brinner för? Hur vill du kommunicera med dina besökare? Svaren på dessa frågor får bestämma om det är en blogg eller en hemsida som bäst uppfyller ditt syfte.

Fördelar med hemsida

Ibland är det inte stor skillnad mellan en hemsida eller blogg. Skillnaden är vilka funktioner du kopplar till den och vilket innehåll du fyller den med. En hemsida passar bra till ett företag. På en hemsida kan du ge information om din vara eller din tjänst, koppla till en e-handel, länka till sociala medier och upplysa om dina kontaktuppgifter. En hemsida passar bra om du inte vill uppdatera innehållet på din sida hela tiden.

Var noga med att innehållet är relevant och tydligt. Du vill inte förlora en besökare genom att ha en svår, tung och otydlig sida. En hemsida eller blogg går att designa för att precis uppfylla dina syften och önskemål med sidan. En hemsida ger däremot inte samma kommunikation mellan dig och dina besökare och lämpar sig därför bra om ditt syfte är att ge information eller sälja en vara eller en produkt. Vart ska du hosta din hemsida? Kolla det på sidan som jämför webbhotell.

Hemsida eller Blogg?

Fördelar med blogg

På en blogg hjälper dina besökare till att fylla innehållet med sina kommentarer. Du får direkt en kommunikation med dina besökare. Du ser direkt vilka inlägg som ger kommentarer, vad dina besökare gillar och vad de inte gillar. För att undvika spam och ovälkomna kommentarer kan du aktivera ett verktyg som tillåter granskning. Sökmotorer tenderar att gilla bloggar och kan hjälpa dig att öka antalet besökare till din blogg. Du kan också tjäna pengar på din blogg genom reklam, sponsrade inlägg och samarbeten. Ha en plan med din blogg. Följ ditt ämne, lyssna på dina besökare och publicera inlägg regelbundet. En blogg som inte känns aktiv tappar snabbt sina besökare. Hemsida eller blogg? Fundera på ditt syfte och sätt igång!